• Nisan 23, 2018
  • admin
  • Blog

Bir site bağlantısının güvenli olup olmadığını kontrol etme

Bir web sitesinin ziyaret etmek için güvenli olup olmadığını öğrenmek üzere site hakkındaki güvenlik bilgilerini kontrol edebilirsiniz. Siteyi ziyaretiniz güvenli veya gizli olamıyorsa Chrome sizi uyarır.

  1. Chrome’da bir sayfa açın.
  2. Bir sitenin güvenliğini kontrol etmek için web adresinin sol tarafında bulunan güvenlik durumuna bakın.
    • Kilitle Güvenli
    • Site bilgilerini görüntüleyin Bilgi veya Güvenli değil
    • Tehlikeli Güvenli değil veya Tehlikeli
  3. Site ile ilgili ayrıntıları ve izinleri görmek için simgeyi seçin. Chrome’un algıladığı bağlantı gizliliğinin özetini görürsünüz.

Güvenlik sembollerinin anlamı

Bu semboller, bir siteyi ziyaret etmenin ve kullanmanın ne kadar güvenli olduğu hakkında bilgi verir. Sembollere bakarak sitenin güvenlik sertifikasının olup olmadığını, Chrome’un bu sertifikaya güvenip güvenmediğini ve Chrome’un bir siteyle kurduğu bağlantının gizli olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Kilitle Güvenli

Site üzerinden gönderdiğiniz veya aldığınız bilgiler gizli kalır.

simgeyi görseniz bile, gizli bilgileri paylaşırken her zaman dikkatli olun. Ziyaret etmek istediğiniz sitede olduğunuzdan emin olmak için adres çubuğuna bakın.

Site bilgilerini görüntüleyin Bilgi veya Güvenli değil

Site, gizli bir bağlantı kullanmamaktadır. Birileri bu site üzerinden gönderdiğiniz veya aldığınız bilgileri görebilir ya da değiştirebilir.

Bazı sitelerde, aşağıdaki adımları uygulayarak sayfanın daha güvenli bir sürümünü ziyaret edebilirsiniz:

  1. Adres çubuğunu seçin.
  2. http:// kısmını silin ve bunun yerine https:// yazın.

Bu işe yaramazsa site sahibiyle iletişime geçip sitenin ve verilerinizin güvenliğini HTTPS ile sağlamasını isteyin.

Tehlikeli Güvenli değil veya Tehlikeli

Bu sayfada gizli veya kişisel bilgilerinizi girmemenizi öneririz. Mümkünse siteyi kullanmayın.

Güvenli değil: Dikkatli bir şekilde ilerleyin. Bu sitenin bağlantısının gizliliği ile ilgili ciddi bir sorun var. Birileri bu site üzerinden gönderdiğiniz veya aldığınız bilgileri görebilir.

“Giriş yapma işlemi güvenli değil” veya “Ödeme işlemi güvenli değil” mesajını görebilirsiniz.

Tehlikeli: Bu siteden uzak durun. Tam sayfa kırmızı uyarı ekranı görürseniz Güvenli Tarama, siteyi güvenli olmadığı için işaretlemiştir. Siteyi kullanmanız durumunda gizli bilgilerinizi riske atma ihtimaliniz yüksektir.

Güvenlik sertifikası nedir?

HTTPS (bağlantı güvenliği) kullanan bir siteye gittiğinizde web sitesinin sunucusu, web sitesinin kimliğini tarayıcılara (ör. Chrome) kanıtlamak için bir sertifika kullanır. Herkes, istediği web sitesi olduğunu iddia ederek bir sertifika oluşturabilir.

Web’de güvende olmanıza yardımcı olmak için Chrome, web sitelerinin güvenilen kuruluşlardan alınmış sertifikaları kullanmalarını zorunlu tutar.

Kaynak: Google Makalesi